26 Aralık 2011 Pazartesi

Seyahat ederken dikkat etmeniz gereken noktalar ve tavsiyeler

Evet, kilometrelerce uçup, sınırları geçerek Avrupa’ya ayakbastınız. Aylardır, belki de benim gibi yıllardır hayalini kurduğunuz interrail seyahatinize başlıyorsunuz. Ancak, başlamadan önce dikkat edilmesi gerekenleri yazacağım bu bölümü okumadan giderseniz pişman olursunuz =)
Birçok seyahat forumunda okuyabileceklerinizi kendi tecrübelerimle harmanlayarak tek adreste toplamaya çalıştığım Interrail blogumda sıra “Seyahat sırasında dikkat edilmesi gerekenler” bölümüne geldi.

Ben İtalya ‘da Roma Fiumicino(FCO) havalimanından interrailime başladım. Havalimanından çıkar çıkmaz sizi şehir merkezine götürmek için busshuttle(servisler) bulunuyor. “Dış Hatlar –Gelen” kapısının önünden başlayıp uzun uzadıya gidiyor bu servis firmalarının sırası. İtalyanlar Türklere çok benzediğinden dolayı aynı bizdeki gibi “gel abicim, ablacım en güzel servis bizimkiiii” tarzı serzenişlerde bulunuyorlar. Hemen ilk gördüğünüz firmaya ne kadar diye sorduk ve 22€ cevabını aldığımızda şok olduk. Ve bu fiyatı beğenmediğimizden dolayı yürümeye devam ettik ortalara geldiğimizde bir daha sorduk ve 15€ cevabını aldık. Ve biraz daha yürüyüp sorduk 8€ cevabını aldık. Bu sistemde giderse beleşe hatta üstüne para verebileceklerini düşünsek de daha ilk günden böbreği kaptırmayalım düşüncesiyle 8€ olana bindik. Hemen yanımızda 6€ ya Colosseo’ ya bırakan bir servis daha vardı ama biz Termini’ye gittik çünkü otelimiz oraya yakındı.

Bu hikâyeyi anlatma sebebim, bizdeki gibi Turiste kazık mantığı aynen Avrupa’da da devam ediyor bu yüzden memleketimizdeki uyanık olma durumunu burada da devam ettirmelisiniz.

İkinci olarak, Tren istasyonlarında "Information Point, Desk" bölümünden genellikle beleş olmak kaidesiyle birden çok "City Map"(şehir haritası) alın ve eğer Türkiye’de araştırıp planlamadıysanız, hostelinizin yerini görevliden işaretlemesini rica edin ve oraya nasıl gidebileceğinizi sorun. Bunun yanında eğer yine önceden planlamadıysanız ne kadar o şehirde kalacağınızı ve bu süreçte nereleri gezebileceğinizi sorun ve yine işaretlemesini rica edin. Böylece kendiniz oturup nerelere gitsem nerden başlasam derdine düşmeden hemen yola koyulabilirsiniz en önemlisi çok değerli zamanınızdan kısmamış olursunuz.

Seyahat sırasında;

• Tren istasyonuna iner inmez bir sonraki tren biletinizi alın veya supplement yoksa tren bilgilerinin yazılı olduğu bir çıktı isteyin.
• Şehirden ayrılmadan 2 gece öncesinden bir sonraki şehirde hangi hostelde kalacaksanız onun rezervasyonunu yapın.
• Sokak satıcılarından ve dükkânlardan bir şey alırken Müslüman olduğunuzu söyleyin, genellikle satıcıların, marketlerin çoğunluğu Pakistanlılar ve Hintliler tarafından işletildiği için muazzam sempati duyuyorlar ve indirim yapıyorlar.
• Diğer türlü yine de pazarlık yapın.
• Hediyeleri kabul etmeyin, karşılıksız değildir.
• Yüksek kurdan para çevirmeyi teklif eden seyyar dövizcilere kanmayın.
• İç cep götürün ve pasaportunuzu paranızın büyük kısmını onda taşıyın, benim başıma böyle bir olay gelmese de gidenlerden başına gasp, hırsızlık olayları geldiğini okudum, tedbirli olun.
• Kimseye güvenmeyin, herkesle iyi geçinin ama planlarınızı onlara göre yapmayın her zaman ikinci bir planınız olsun.
• Kızlar için özellikle akşam hostelinize dönerken ıssız bir sokakta birinin sizi takip ettiğini fark ettiyseniz sakın haritanıza bakmayın, çevreyi bilmediğinizi anlayan kötü niyetli insanlar size daha kolay yaklaşabilir.
• Geceyi sokakta geçirecekseniz, Tren istasyonlarındaki ve havalimanlarındaki Luggage Room ( bagaj odaları) ‘a kapanmadan önce (8-9 gibi) uyku tulumu ve iç cebiniz dışında bütün eşyalarınızı bırakın.
• Hostelinize yerleştikten hemen sonra çevre turuna çıkın market nerde, eczane nerde, metro durağı yakın mı öğrenin.
• Hostelinize Curfew(belirli bir saatten sonra kapıları kapatıp sizi dışarıda bırakma) uygulaması var mı diye sorun. Yoksa bile,  dış kapının anahtarını mutlaka isteyin..
• Hostel odalarında genellikle bavullarınızı koyabileceğiniz dolaplar oluyor ancak olmadığı takdirde bile endişelenmeyin kimse bu yorucu seyahat sırasında bir 20 kilo daha yük almak istemiyor bu yüzden fermuarlara bir kilit takıp gönül rahatlığıyla dışarıda bırakabilirsiniz.
• Müzelere girerken önceden Gençtur’dan aldığınız uluslar arası öğrenci kartını mutlaka gösterin. Birçoğu bu kartı hiç önemsemiyor ve tam parası alıyorlar sizden. Ancak önemseyen ve kartınıza bakan görevlilere nerelisiniz diye sorduklarında bize tip ve soyadı benzerliklerinden dolayı “I am from Greece”(yunanlıyım) diyin, ancak bu şekilde indirimden faydalanabilirsiniz çünkü onlar schengen ülkesi ama biz değiliz  Son zamanlarda Yunanistan'ın repütasyonu düştüğünden dolayı belki İtalyan taklidi yapmak daha faydalı olacaktır :)
• Bazı müzelere turist grubunun arasına karışıp giren çılgın Türk arkadaşlarımız varmış bu düşünülebilir.
• Metrolarda engelli bölümünden çevreyi kolaçan ederek bedavaya geçebilirsiniz ya da bir bilet atıp arkadaşınızla tost olup geçebilirsiniz. Buna değer mi demeyin çünkü bir zaman sonra 2 durak için 2€ vermek koyabiliyor.
• Buradan gitmeden trekking su matarası almanızda fayda var ve özellikle Roma’da çeşme suyunun tadı oldukça güzel, böylece suya yüksek paralar vermek zorunda kalmazsınız.
• Arada sırada meyve yiyin.
• Akşamları yatarken pilleri şarj edin. Dolduysa hafızayı aktararak boşaltın.

• Tren bileti sıraları çok ama çoook uzun olur, bu yüzden bileti almadan önce bilet sırasının en önündeki kişiden rica edip sadece bir soru soracağınızı söyleyin ve onlara gideceğiniz treni ve saati söyleyin ve global-pass ya da interrail biletiniz olduğunuzu söyleyin ve supplement(ilave ücret) ödemek zorunda mıyım diye sorun. Eğer ki hayır derlerse gönül rahatlığıyla treninize hiçbir bilet almadan gidebilirsiniz. Bu işlemi akıllı telefonunuz varsa önceki konularda verdiğim sitelerden de kolaylıkla öğrenebilirsiniz.
• Bilet almadan bindiğiniz trenlerde size özel bir koltuk yoktur bu yüzden öncelikle çantalarınızı yerleştirin ve bir yere oturun. Eğer o koltuğun sahibi gelirse ve her yer doluysa en azından bavul derdiniz olmaz.
• Domuz eti yemiyorsanız her ürünün içerik kısmına bakın, eğer “pork, lard, ham, bacon” geçiyorsa yemeyin. Burger King, Mc Donalds gibi yerlerde genellikle domuz eti veya yağı kullanılıyor. Bunu belirtip istemediğinizi ve hangilerinde yok diye sorarsanız size alternatif sunabiliyorlar.
• Çöpünüzü yere atmayın! Çok büyük tepkiye yol açarsınız.
• Karşıya geçerken sağa sola bakmanıza gerek kalmadan geçebilirsiniz, ani frenle zor duran sürücülerden laf yemek yerine özür dilediklerini görmek sizi şaşırtacaktır.(Ama yine bir akın mesuliyet kabul etmem :D )
YEMEK İŞİNİ SAKIN AKŞAM 9 DAN SONRAYA BIRAKMAYIN! Bütün gün o müze, şu manzara, bu binayı göreyim derken saatin farkına varamayabiliyorsunuz.Bu yüzden yemek işi genellikle 9 dan sonrasına kalıyor. Tabii ki Türkiye’de olsanız her restoran açık olur ve yemek bir sıkıntı haline gelmez. Ama Avrupa’da bizdeki gibi gece hayatları olan şehir neredeyse yok bu yüzden insanlar 7 gibi akşam yemeklerini yiyip 9 a kadar bütün işlerini bitiriyorlar. Siz hostelinizde duş alıp hazırlanıp vakit kaybederken insanlar yemeklerini yiyip içkilerini içip evlerine geri dönüyor oluyorlar, bu yüzden en geç 7 gibi akşam yemeği faslına girin.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder