11 Kasım 2011 Cuma

5.Aşama(Uçak bileti, İnterrail bileti, Pasaport ve Vize alma)

Uçak Bileti

Rotanız belli,paranız hazır ve gitmenize en az 2 ay var.İşte uçak bileti almanın tam zamanı.! Unutmayın, artık bundan sonra geçen hergün daha fazla para ödemek demektir. Genelde interrail yaz aylarında yapıldığından dolayı son 1 ay kala uçak biletlerine bakarsanız; ya yer bulamazsınız, ya da ücreti oldukça yüksek olur. Bunun yanında bazı hava yolu şirketlerinin kampanyaları olmuyor değil ama ne hikmetse kampanya başladıktan 1 saat sonra “indirimli koltuklarımız bitmiştir” diyorlar. Bu sebeplerden dolayı uçak bileti işini en az 2 ay önceden halledin. Hem böylece ilk adımınızı atmış olup heyecan katsayınızı artırmış olursunuz =) .

-----------------------------------------------------------------------------------------

İnterrail Bileti

Biletin geçtiği ülkeler; INTERRAIL GLOBAL PASS ve INTERRAIL BİR ÜLKE PASSaşağıda belirtilen 30 Avrupa ülkesinde geçerlidir:
Almanya, Avusturya, Belçika, Bosna-Hersek, Bulgaristan, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Finlandiya, Fransa, Hırvatistan,Hollanda, İngiltere, İrlanda Cumhuriyeti, İspanya, İsveç, İsviçre, İtalya, Karadağ, Lüksemburg, Macaristan, MakedonyaCumhuriyeti, Norveç, Polonya, Portekiz, Romanya, Sırbistan, Slovakya, Slovenya, Türkiye, Yunanistan.


Sırada interrail biletinizi almak var. Buna karar vermek için bir önceki aşamada ayarlamış oldugunuz rotanıza ve seyahat uzunluğunuza bakmak gerekli. Bilet türlerini kısaca tanıtmak gerekirse;



1. Global Pass
2. Bir Ülke Pass

olarak 2 gruba ayrılıyor ve 26 yaş altı ,26 yaş üstü(1. Sınıf ve 2. Sınıf) olarak fiyatlandırılıyor.Bu bilet türlerini ayrıntılı olarak tanıtalım.

1.Global Pass: Bu bilet grubu 2 farklı türe ayrılır:

a) Flexi
b) Sürekli Geçerli

a) Flexi: Bu türde 22 Gün İçinde 10 Gün (Flexi) ve 10 Gün İçinde 5 Gün (Flexi) seçenekleri bulunuyor. Yani 22 gün boyunca geçerli bir interrail bileti alıyorsunuz ancak 10 gün boyunca o bileti kullanabiliyorsunuz. Bu kullandığınız 10 günün içerisinde dilediğiniz kadar trene binebilirsiniz. Ancak ertesi güne sarkarsa 2. Günüde kullanmış sayılıyorsunuz. Bu kontrolü trendeki bilet kontrol memurları yapıp biletinizin üzerine kullandığınız günü yazıp kaşeliyor veya imzalıyorlar ki siz bir daha kullanamayasınız. Ancak forumlarda okuduğum kadarıyla şöyle bir çakallık varmış, silinebilir tükenmez kalemle siz kendiniz dolduruyormuşsunuz ve memur gelince eğer imza atmadan bakıp geçerse, o gittiğinde onu silip ilerde tekrar trene bindiğinizde o günün tarihini atıyormuşsunuz böylece 10 günlük binme hakkını 15 e hatta 20 ye çıkaranlar varmış. Tabi bu olasılığa güvenip gitmek ne kadar mantıklı bilmiyorum ancak paranız azsa bu risk belki alınabilir çünkü 70-80€ kadar ucuza geliyor bu bilet türü.

b) Sürekli Geçerli: Bu türde 15,22 gün ve 1 ay sürekli geçerli bilet türleri bulunuyor. Ve bu da aldığınız biletin geçerlilik süresi boyunca dilediğiniz kadar trene binmenize olanak sağlıyor. Böylece flexi deki stresi yaşamıyorsunuz ve bir yerden sıkıldınız mı hemen trene binip acaba hakkımı doldurur muyum stresini düşünmeden uzaklaşabiliyorsunuz. Bu bilet türünde şöyle bir şey yapabilirsiniz; mesela 22 gün seyahat yapacaksınız, ilk ve son 3 günü aynı şehirde trene binmeden geçireceksiniz, bu durumda 6 gün hiç trene binmeyeceksiniz demektir yani 22 gün sürekli global pass almak yerine 15 gün alıp yaklaşık 30€ kara geçebilirsiniz. Ancak bu paraya değer mi o riski almak size kalmış.

2.Bir Ülke Pass: Bu bilet türünde ise size sunulan ülke gruplarından birini seçip o grubun içinde bulunan ülkelerin trenlerinde 1 ay içinde 3-4-6-8 gün (flexi) olarak kullanabiliyorsunuz. Mesela eğer ki sadece İtalya’yı ve çevresindeki 1-2 ülkeyi gezecekseniz ve genelde her şehirde 4-5 gün kalıp sadece 3-4-6-8 defa trene binip şehir değiştirecekseniz, bu bilet türü size oldukça uygun çünkü fiyatlar sürekli geçerli global pass e göre oldukça ucuz.

Biletlerin Fiyatları ve alabileceğiniz yerler için :

http://ulasim.genctur.com.tr/node/78

------------------------------------------------------------------------------------------

Pasaport




Biletinizi de seçip aldıktan sonra sırada pasaportunuzu almak veya yeniletmek var. Artık e-pasaporta(çipli) geçildi ve eski renklerde birazcık değişti, bunun yanında pasaport almak oldukça kolay bir işlem.

http://www.epasaport.gov.tr/

Siteden, size en uygun zamanda ve en yakın emniyet şubesinden randevu alıyorsunuz. Daha sonra yine sitede belirtilen belgelerinizi toplayıp randevu saatinde gidiyorsunuz ve 2-4 gün sonra pasaportunuz postayla evinize kadar geliyor, bu kadar basit. Eğer ki yüksek pasaport harç bedelini ödemek istemiyorsanız ve öğrenciyseniz, bunu okulunuzdaki öğrenci işlerine belirtin ve en fazla 2 senelik pasaport harç bedelinizi okulun ödemesi için size bir kağıt veriyorlar ve siz bu kağıtla vergi dairesine gidip onaylatıyorsunuz böylece sadece pasaport defter bedelini(54 tl) verip 2 senelik pasaportunuzu alabiliyorsunuz.

------------------------------------------------------------------------------------------

Vize




Pasaportunuzu aldıktan sonra geriye eğer yeşil(hususi) pasaportunuz yok ise vize başvurusu yapmak gerekiyor. Avrupa ülkelerinin büyük bir kısmında (Almanya, Avusturya, Belçika, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Estonya, Finlandiya, Fransa, Hollanda, İzlanda, İspanya, İsveç, İsviçre, İtalya, Letonya, Litvanya, Lüksemburg, Macaristan, Malta, Norveç, Polonya, Portekiz, Slovakya, Slovenya ve Yunanistan) schengen vizesi geçerli. Bu vizeyi almak için hangi ülkeden giriş yapacaksanız o ülkenin buradaki konsolosluğuna veya vize ofisine gidip gerekli belgeleri temin etmeniz yeterli oluyor.

Tabi bu işin formalite kısmı. Ancak ilk kez schengen vizesi alıyorsanız görevliler sizi ince eleyip sık dokuyorlar ve hatta mülakat, başvuru sırasında birçok kez sinirinizi bozabiliyorlar. Ancak bunun olmasını istemiyorsanız belgeleri internet sitesinde belirttikleri şekilde tam olarak temin etmeniz gerekli.Bunu yaparsanız hiçbir sıkıntı ve üzüntü yaşamadan istediğiniz süreden bile uzun vize veriyorlar.Ben İtalya’dan başlayacağım için İstanbul’daki iData firmasından başvurumu yaptım.Banka hesabınızda en az 2 ay öncesinden yatırılmış ve hala orda olan bir para, ev tapusu, araba ruhsatı,borsadaki yatırımınız vb mali teminatlar gösterdiğiniz takdirde ve başvurduğunuz ülkede çok kalacağınızı hostel rezervasyonlarıyla gösterdiğinizde, emin olun hiçbir sıkıntı çıkmıyor.Tek umursadıkları şey, çok doğal olarak; bu adam bizim ülkemizde kaç gün kalacak ve ne kadar para harcayacak.

Vize başvurusu yapmak için pasaportunuz, uçak bileti aslı veya fotokopisi,hostel rezervasyonları,tercihen interrail biletiniz olması gerekiyor bu yüzden en sona vize başvurusunu bıraktık.Vize başvurusunu en az 1 ay önceden yapmanızı öneriyorum çünkü birkaç belge eksikliği yüzünden birkaç kez randevunuz ertelenebiliyor.

----------------------------------------------------------------------------------------

Hostel Rezervasyonu

Hostel rezervasyonları kısmı kafanızı biraz kurcalıyor olabilir hemen açıklık getireyim. Konsolosluk sizin nerede kalacağınızı merak ediyor bu yüzden sizde onların içini rahatlatmak amacıyla sahte olarak seyahat planınıza uygun olarak hostel rezervasyonu yapıp bunların çıktılarını alıp dosyanıza ekliyorsunuz. Vize çıktıktan sonra da bu rezervasyonları ücretsiz olarak iptal ediyorsunuz =) .Bunu

http://www.booking.com/

adresinden yapabilirsiniz. Ancak dikkat etmeniz gereken bir nokta var; baktığınız hostelin açıklamalarında ücretsiz iptal(free cancellation) bilgisini görün yoksa o parayı ödemek durumunda kalabilirsiniz.

Vizeniz çıktıktan sonra hem bu adresten hem de

http://www.hostelworld.com/

adresinden gerçek rezervasyonlarınızı yapabilirsiniz. Ancak ben hostelworld sitesini tavsiye ediyorum çünkü çok daha ucuz hosteller mevcut ve siteyi kullanımı oldukça kolay.

Sonuç: Uçak biletinizi, intarrail biletinizi, pasaportunuzu ve vizenizi aldınız. Ve seyahatinizin başlamasına daha en az 15 gün var. Son aşamaya oldukça yaklaştınız. Hala inanamıyor olabilirsiniz, kendinize gelin ve son aşamayı yani en zevkli aşamayı bitirip Avrupa’ya ayak basmaya hazırlanın…

16 yorum:

  1. Adsız12:37

    Bütün sitelerde olan bilgileri tek sitede toplaman çok iyi olmuş teşekkürler.

    YanıtlaSil
  2. Aslında bunların bir çoğu bu kadar ayrıntılı yok. Üstün körü yazılanları güzel dille toplamaya çalıştım umarım faydalı oluyordur..

    YanıtlaSil
  3. Adsız16:13

    Çok ama çok faydalı oluyor teşekkürler, artık forumlarda sayfalarca yorum okumaktan gına gelmişti, çok hayırlı bir iş yapıyorsunuz :)

    YanıtlaSil
  4. Aynı sıkıntı gelme durumunu yaşadığım ve bundan sonra kimsenin yaşamaması için yazmaya başlamıştım, bunun faydalı olduğunu öğrenmek beni mutlu etti teşekkürler, kolay gelsin :D

    YanıtlaSil
  5. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  6. Teşekkur edıyorum gec olsun guc olmasın, facebook sayfasınada beklerım.

    Schengen ulkelerınde yeşil pasaportlu olanlara vıze gerekmıyor, tabii pasaportunuz yeni çipli olanlarlardan olmalı ve pasaportun gecerlılık suresı seyahatınızın bıtıs tarıhınden en az 1 ay sonrasında devam etmelı.. Kolay gelsin =)

    YanıtlaSil
  7. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  8. Adsız15:33

    Aylardır interrail araştırması yapıyorum ve hiçbir sitede bu kadar ayrıntılı bilgi yok.Verdiğiniz bilgiler için size çok teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
  9. Rica ederim yardımcı olabildiysem ne mutlu bana :) Facebook sayfasına da baklerim. Kolay gelsin..

    YanıtlaSil
  10. Hazırladığınız muthiş emek harcadığınız bu blog için çok teşekkürler.Bende Temmuzda interraile gideceğim araştırmalara başladım ve sizin yazdıklarınızla karşılaşmam büyük avantaj benim için , facebook sayfasına katılma isteği yolladım eğer izin verirseniz sorularımla tecrübeli kişileri oradan darlamak isterim. :)

    YanıtlaSil
  11. Ben son hafta finasnsal destekçim ablam olacağı için onun hesabına biriktirdiğim parayı farklı günlerde parça parça attım. Öğrenciyim ve hesapta 3bin lira olacak. Ablamında 2 bin icvarı geliri var. Vizeyi verirlerm mi sizce

    YanıtlaSil
  12. Selam Murat, eğer elinden gelen bu kadar ise yapacak bir şey yok beklemek ve görmek lazım, ancak şartları zorlayıp ekstra biraz daha para,ev tapusu,araba ruhsatı gibi şeyler gösterebilirseniz eliniz güçlenir. Söylediğiniz rakamlar hiç fena değil ancak vize bu, sağı solu belli olmuyor :/

    YanıtlaSil
  13. Rica ederim mzdrl, teşekkürler güzel yorumun için, faydalı olduysam ne mutlu bana :) şu sıralar yoğunluktan pek bakamıyorum ancak ilk fırsatta sayfayı ve blogu çekip çeviricem inşallah :)

    YanıtlaSil
  14. Hostel rezervasyonlarını ne zaman yapmalıyım temmuzda çıkacam uçak biletim hazır şimdiden rezervasyon yapmalı miyim ?

    YanıtlaSil
  15. byzamane selam, ne kadar önce yaparsan o kadar iyi ama interrail de bütün seyahatini planlamamanı tavsiye ederim, yoksa planın tutmadığında otel rezervasyonları yanabilir daha kötüsü keyfini alamayabilirsin anlamı olmaz. SAdece ilk şehrinin rezervasyonunu yap gerisini son akşamında yaparsın :) Kolay gelsin

    YanıtlaSil
  16. Sitede her akla gelen soruya cevap niteliğinde yazılar mevcut. Teşekkürler, emeğine sağlık.

    Benim kafamı karıştıran, ve korkudan bu rezervasyonlar. Bir örnek gezi programı ve rezervasyon çizelgesi gibi bir örnek yazı verebilirseniz mutlu olurum.

    İkici husus, bu schengen vizesi meselesi. Diyelim ben Hollandadan başlayacağım geziye. Hollanda için vize başvurularında çalıştığın iş yerinin bile vergi levhası gibi, sgk dökümü, maaş bordrosu gibi belgeler de istiyorlar. İnterrail vize başvurusu farklı mı? İnterrail için hangi belgeleri sunmamız gerekiyor konsolosluklara?

    Teşekkürler

    YanıtlaSil