4 Ocak 2012 Çarşamba

Yabancı Dil Konusu

Türkiye Eğitim Sistemi ile yetişmiş bireylerin (kolej veya yabancı liseler dışındaki) konuşma İngilizcesi ne yazık ki çok da gelişmiş sayılmaz. Biz daha çok dil bilgisi üzerine yoğunlaşmışızdır ve işte bu sebeptendir ki hep yurtdışına çıkmaya korkarız veya bir yabancıyla konuşmaktan çekiniriz. Ancak bu konuşma kısmı oldukça hızlı geliştirebilen bir bölüm. Eğer ki İngilizce kelime bilginiz ve gramer bilginiz ortalama düzeyde ise; yurt dışında insanlarla iç içe geçen en geç 2 haftanın sonunda seri konuşmaya başlayacaksınız. En geç 2 hafta diyorum çünkü bu sizin İngilizce düzeyinize göre değişkenlik gösterecektir, eğer ki seyahate tek başınıza çıkacak olursanız bu süre daha da kısalacaktır. Çünkü yanınızda bir Türk olunca işler biraz farklı olacak, siz rahat rahat Türkçe konuşmak varken İngilizce ile kendinizi yormayacaksınız ve bunun yanında yabancı arkadaş gruplarına tek başınızayken girmek, arkadaş(lar) ınız varken girmekten daha kolay olacaktır. Kendimden örnek vermem gerekirse; arkadaşlarımla olan seyahatimde sadece 4 tane "Türk" arkadaşla tanışmışken, tek başıma olan seyahatimde kısa sürede 30 a yakın yabancı arkadaşım oldu ve bazıları ile bütün gün sohbet ettik. Sohbetlerimiz sırasında ilk başta oldukça kekelememe, duraksamama ve düşünerek konuşmama rağmen sonlara doğru hiç düşünmeden, duraksamadan, kekelemeden konuşmaya başlamıştım.

Kısacası; İngilizce diye bir sorun yok eğer yapacağınız şey interrail ise. İngilizce seviyeniz çok düşük olsa bile bazı kalıpları buradan gitmeden önce bir kâğıda yazıp orada kullanarak bile anlaşabilirsiniz. Yazımı seyahatim sırasında yaşadığım komik bir olay ile sonlandıracağım;

Barselona’da bir hostelden rezervasyon yapmıştık ve gittiğimizde resepsiyonda bizi yaşlı bir Katalan teyze karşıladı. Normalde resepsiyonda torunları ve çocukları duruyormuş ancak o gün bir işleri olduğundan o bakmak zorunda kalmış. Buraya kadar her şey klasik bir işten kaytarma hikayesi gibi gözüküyor ancak asıl olay burada başlıyor, bu şirin yaşlı teyzemiz ne yazık ki 1 kelime bile İngilizce bilmiyormuş ve biz bunu anladığımızda şok olduk ancak aklımıza çok net ve kolay bir çözüm geldi,  http://translate.google.com.tr/  :D Bu siteden kelime kelime çeviri yaparak çok güzel anlaştık ve hiçbir sıkıntı yaşamadık. Bunun yanında birkaç Türkçe sözcük öğrettim o yaşlı teyzeye.

Bu hikayeden de anlaşıldığı gibi hiç İngilizceniz olmasa bile bu yolla ya da bu tarz yollar ile derdinizi anlatıp hayatınızı devam ettirebilirsiniz.

Ben bunların yanında gitmeden önce, İtalyanca ve Almanca günlük konuşma kalıplarını bir kâğıda yazıp bunları çalıştım. Ve gittiğimde esnafa, çalışana, halkına kendi dillerinde iletişim kurdum, bu hem kendi açımdan iyi oldu hem de aynı bizde nasıl Türkçe konuşmaya çalışan bir yabancıya sempati duyuyor ve daha çok yardım ediyorsak aynı durum orda da söz konusu.

10 yorum:

  1. Adsız15:59

    Kafamı çok kurcalayan bir konuydu dil konusu ama yazınızı okuduktan sonra cesaret geldi umarım cahil cesareti değildir :) Teşekkürler.

    YanıtlaSil
  2. Cahil cesareti bile olsa gidin hiç çekinmeyin bana hak vereceksiniz. =)

    YanıtlaSil
  3. Adsız04:20

    slm hocam ben erasmusla estonyadayim suanda ve haziran ayinda interrail ile italya,ispanya,fransa,almanyaya gitmek istiyorum rota olarak ne tavsiye edersin? ve interrail biletleri bu ulkeleri kapsiyor mu simdiden cok tesekkurler :)

    YanıtlaSil
  4. Selamlar, ne yazık ki Estonya'da geçerli değil bilet. INTERRAIL GLOBAL PASS ve INTERRAIL BİR ÜLKE PASS aşağıda belirtilen 30 Avrupa ülkesinde geçerli:
    Almanya, Avusturya, Belçika, Bosna-Hersek, Bulgaristan, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Finlandiya, Fransa, Hırvatistan, Hollanda, İngiltere, İrlanda Cumhuriyeti, İspanya, İsveç, İsviçre, İtalya, Karadağ, Lüksemburg, Macaristan, Makedonya Cumhuriyeti, Norveç, Polonya, Portekiz, Romanya, Sırbistan, Slovakya, Slovenya, Yunanistan.

    eğer tur sonunda Türkiye'ye döneceksen; en mantıklısı Almanya-Fransa-İspanya-İtalya yapıp roma'dan pegasusun ucuz koltuklarıyla Türkiye'ye dönmek olabilir.

    Ama tekrar Estonya'ya döneceksen; en mantıklısı Ryanair ile İtalya'ya gidip ordan İspanya-Fransa-Almanya-Estonya yapmak olabilir.

    Hangi şehirler dersen gittiklerimi yavaş yavaş yazıyorum. Gitmediğim ama birdahakine gitmek istediğim şehirleri hemen söyliyim;

    İtalya; Sicilya,Milano, Pisa
    İspanya; Güney kısımları ve bunun yanında Portekiz
    Fransa; güney kısımları ve Bordeaux,Nantes
    Almanya; Münih,Berlin,Frankfurt-Darmstadt

    sorun olursa yine facebook sayfasında sorabılırsın. Kolay gelsin..

    YanıtlaSil
  5. Adsız04:06

    cevabiniz icin tesekkur ederim.Türkiye icin donus biletini daha onceden aldigim icin seyahat sonunda Estonya`ya donmek zorundayim.Buradan Italya biletleri 107 euro.Buradan Almanya`ya ucakla gitmek 15-25 euro arasinda degisiyor.Almanya Bremen yada Dusseldorf`tan Interrail ile Paris`e gecmek.Oradan Ispanya(Madrid,Barcelona), Italya(Roma). Donus olarak ise Romadan Polonya(Krakow) ya da Litvanya(Vilnius)`a ucak biletleri 35 euro ile 45 euro arasinda.Litvanya`dan Estonya`ya donus ise otobusle 6 euro.Toplam ulasim interrail bileti de dahil olmak üzere tahminen 255 euro civarindda 10 yada 12 gunluk bir seyahat.Sizce nasil olur artisi eksisiyle?

    YanıtlaSil
  6. bu 255 euro bilet+yol sanırım , fena bir rakam değil 10-12 gün için. Yemek,eğlence,konaklama falan da eklendiği zaman toplamda 650 euro civarı bir fiyata halledersein ki bu gayet iyi bir fiyat bu kadar şehiri gezmeye. Bakıldığında Paris'e gittiğinde 1 gününün çoktan bitmiş olacak. 2 gün pariste geçirip madride gitsen yolla beraber eder 3.5 gün-4 gün. madrid ve barcelona'da 2 şer gün kalırsan toplamda 8 gün eder.oradan Roma'ya geçmek yarım gün, eğer ki yolda bir aksilip olur ya da tren saatlerini ayarlayamazsan Roma'da toplam 3 günün kalır eğer 12 günlük seyahat yaparsan. Ki bence bu plana sadık kalırsan koşuşturmalı da olmaz her şehri iyi planlarsan verimlide gezersin. Şimdiden kolay gelsin =)) Yine bir sorun olursa buralardayım =)

    YanıtlaSil
  7. Adsız22:05

    Merahabalar. Sizi şans eseri buldum. Şuan Danimarka'da okuyorum ve bu aralar Interrail ile Türkiye'ye dönmeyi düşünüyorum. Rotamı hemen hemen belirledim gibi ama beni düşündüren: ben bu biletle Türkiye'ye girebilecek miyin? Yani en son Belgrad sonra Istanbul'a gitmeyi planlıyorum. Belgrad'tan bu trenden reservasyon yaptırmam mümkün olacak mı? Biletin üzerinde "Not valid in country of residence" yazdığı için soruyorum. Burdan aslında Türkiye içinde gezilemez anlıyorum ama yine içimde bi kuşku var. Bilgin varsa cevaplarsan çok sevinirim gerçekten. Teşekkürler.

    YanıtlaSil
  8. Merhabalar, öncelikle her türlü sorun için seni facebook sayfamıza bekliyorum, sağda yukarda benim resmimin üstünde "interrail notları" bölümüne tıklayıp ulaşabilirsin. ardından sorunun cevabına gelelim,

    Interrail Pass bileti ikamet ettiğin ülkede geçerli değil.

    İkamet ettiğin ülkeden ayrılmak için aldığın tren biletinde standart bilet fiyatı üzerinden bir indirim yapılabilir.

    Bu indirim yaşadığın yer ile gideceğin ülkenin sınırındaki tren istasyonuna kadar olan güzergah ve dönüş yolunda ülkene giriş yapacağın sınır tren istasyonundan yaşadığın yere kadar olan güzergah için geçerlidir. Eğer uçakla seyahat etmek istersen aynı şekilde bu kural geçerlidir. Yaşadığın yere en yakın havaalanına gidiş ve dönüş yolculuğunda standart bilet fiyatı üzerinden bir indirim uygulanır.
    İkamet ettiğin ülkeye yapacağın transit yolculuklarda herhangi bir indirim uygulanmaz.

    Peki neden böyle bir kural var?: Amaç Interrail Pass biletleriyle Avrupa'da seyahat etmek. Interrail'in ikamet ettiği ülkede her gün bir başka şehirdeki işi ile evi arasında mekik dokuyan insanlar tarafından "kötüye kullanılmasını" engellemek için böyle bir düzenleme getirilmiş. Tabii ki bu, Interrail ile seyahat edenler için iyi bir uygulama değil.

    Peki çözüm nedir?: Genellikle özel fiyatlı tren biletleri, Interrail ile indirimli alınan normal biletlere göre daha avantajlı. En iyisi böyle özel fiyatlı tren biletiyle bulunduğun ülkeden ayrılarak sınırda bulunan şehre gitmek, orada bir, iki gün zaman geçirmek ve sonra Interrail ile yurtdışı seyahatine başlamak. Aynı şekilde yine özel fiyatlı bir tren bileti ile evine dönmek.

    Böyle bir çözümle Interrail Pass biletinin seyahat günlerinden de tasarruf edersin.

    YanıtlaSil
  9. cok guzel bir yazi ve bilgilendirici.Gidersek eger bir gun translate cebimizde :)) Tesekkurler.

    YanıtlaSil
  10. Selam Mesut, teşekkürler güzel yorumun için, translate hayat kurtarır.
    Büşra selam, toefl,ielts ve bunun gibi global hiçbir ingilizce sınavı vermediğim için karşılaştırma yapmak için net bir şey söyleyemeceğim ancak, üds diye bir sınav vardı Yüksek lisans için ondan 80 almıştım interrail öncesi. Ama ne anlama geliyor inan bilmiyorum :D

    YanıtlaSil