4 Ocak 2012 Çarşamba

Ayrıntılı Hostel Konusu

Sizden gelen yorumlar ve tavsiyeler için teşekkür ediyorum ve bu tavsiyeler doğrultusunda Hostel Rezervasyonu kısmına daha ayrıntılı değinmek istiyorum.

Önceki kısımlarda değindiğim gibi bazı interrailciler sosyal ortamın zirve yaptığı ve hesaplı olan hostellerde kalmayı tercih edecekler ve bunun için bir araştırma yapacaklardır. Ancak vize alırken ne yazık ki onlara ben sokakta, parkta yatacağım diyemiyorsunuz. Bu yüzden seyahatiniz boyunca sokakta bile yatacak olsanız vize alırken göstermelikte olsa seyahat tarihlerinize uygun fake(sahte) hostel rezervasyonları göstermelisiniz. Bunun için benim tavsiye ettiğim 2 site var;

1-) bookinghttp://www.booking.com/  )
Bu siteden rezervasyon yaptığınızda, sizden kaparo isteyen de var, istemeyen de. Biz fake (sahte) rezervasyon yapacağımızdan dolayı özelliklerinde free cancellation ( ücretsiz iptal etme ) ibaresi bulunan hostellerden rezervasyon yapacaksınız. Bu hostellerden yaptığınız rezervasyonu varış tarihinizden 2 gün önceye kadar iptal edebildiğinizden dolayı vize çıktıktan sonra iptal edip asıl rezervasyonlarınızı yapabilirsiniz.

Avantajı : Ücretsiz iptal etme seçeneği bulunması
Dezavantajı : Çok fazla hostel bulundurmuyor genellikle oteller bulunuyor bu yüzden gerçek rezervasyon yaparken tavsiye etmem.

2-) hostelworld ( http://www.hostelworld.com/  )
Bu sitede rezervasyon yaparken sizden %10 oranında depozito talep ediyorlar. Bu yüzden fake rezervasyon yaparken avantajlı olmayan bir site. Bunun yanında inanılmaz sayıda hostel var ve yorumlar çok yardımcı oluyor.

Avantajı : Çok sayıda ucuz hostel bulundurması
Dezavantajı : Ücretsiz iptal etme seçeneği bulunmuyor ve %10 depozito ödüyorsunuz.

Oda türlerinin anlamları:

Single Private = tek kişilik özel oda
Twin Private = 2 ayrık yatağın bulunduğu 2 kişilik özel oda
Double Bed Private = 1 tane ikiz yatağın bulunduğu 2 kişilik oda (çiftler için)
3 Bed Private = 1 tane ikiz ve 1 yatağın bulunduğu 3 kişilik oda
4 Bed Private = 2 ikiz yatak , 1 ikiz + 2 ayrık , 4 ayrık yatak kombinasyonları bulunan 4 kişilik oda
Male Dorm = Sadece erkeklerin kalabildiği çok yataklı ve ortak banyolu ekonomik oda
Female Dorm = Sadece bayanların kalabildiği çok yataklı ve ortak banyolu ekonomik oda
Mixed Dorm = Erkek- kız karışık kalınabilen çok yataklı ve ortak banyolu ekonomik oda

3,4 kişilik private odalarda eğer 2,3 kişi kalacaksanız bütün odanın parasını ödemelisiniz. Yani o gece sadece 3 kişilik odada yer var diyelim ama siz 2 kişisiniz ne yazık ki 3 kişilik oda parası ödemek durumundasınız.
Mixed Dorm lar genellikle daha yaygın olarak bulunmakta ama sizin aklınıza kötü şeyler gelmesin kimsenin kimseden çekinmesini gerektircek bir durum olmuyor. Genelde herkes bütün gün gezmekten yorulduğu ya da gece bardan geldiği için sadece uyumayı düşünüyorlar.
Bunun yanında bazı hostel terimleri mevcut;

Lock-out: Gündüz belirli saatler arasında asıl amacı personel maaşlarından kar etmek olan ama size temizlik yüzünden kapalıyız diye açıklama yapılan genellikle saat 10-17 saatleri arasında yapılan uygulama.

Curfew: Daha önce de belirttiğim gibi gece belirli bir saatten sonra ( genellikle 2-3) hostelin kapıları kilitlenir ve sokakta kalırsınız. Bunun kesinlikle öğrenin sokakta kalmayın :D

Maximum-Minumum Stay : O hostelde en az ve en çok kaç gün kalabileceğinizi gösteren rakam. Bazı hostellerde minumum uygulaması var ve en ez 3 gün kalacaksanız, rezervasyonunuzu kabul ediyor.

Bunların haricinde bazı siteler sayesinde daha önceden anlaşarak gideceğiniz ülkedeki birinin yanında kalabilirsiniz. Bu işi sağlayan 1-2 site size verebilirim;

1-) Couchsurfing ( http://www.couchsurfing.org/  )
2-) Servas ( http://www.servasturkiye.org/  ve  http://www.servas.org/ )

Bu sitelerden servas ‘ a üye olduktan sonra mülakata çağırılıyorsunuz. Couchsurfing ise üye olduktan sonra küçük bir miktar bağış istiyor. Bu siteleri saadece gitmek için değil yurtdışından aynı amaçla gelen kişilere ev sahipliği yapmak için de kullanabilirsiniz.

Kolay gelsin…

15 yorum:

  1. Adsız16:02

    Couchsurfing güvenli gelmedi bana siz denediniz mi?

    YanıtlaSil
  2. Ya single private, ya da male dorm usta :).Gerisi bizi bozar.Çok güzel olmus eline saglık

    YanıtlaSil
  3. Öncelikle couchsurfing'in içinde kötü niyetli olanlar illaki vardır ama önceden çok yorum almış ve tavsiye edilmiş kişileri tercih ederseniz sorun yaşamazsınız diye düşünüyorum. Aynen dediğin gibi Üstün, o oda türlerinden özellikle female dorm lar çok tutuo :D uzak doğulular full orda :D

    YanıtlaSil
  4. Adsız17:22

    mrblara-...herşeyim tamam 8 gecelik romada vize için yer gostermem kaldı ama hiç bi fikrim yok romada 3 gece kalcam 2 ser gece venedik ve floransa..ama 8 geceyi de romada gösterim kredi kartm yok bankamatik kartım var lütfen yardımcı olun...kubrakilic.89@hotnail.com lütfen..

    YanıtlaSil
  5. Selam Kübra,

    Şimdi tekrar kontrol ettim sen söyleyince, booking.com sitesinde bankamatik kartı ya da para kart kabul eden çok az hotel(hostel var. Çoğunluğu kredi kartı istiyor. Ama bu kredi kartının senın olması şart değil, ailenden birinin ya da arkadaşının olabilir. Bu durumda, rezervasyonunu yaparken kredi kartı sahibinin adını ve kartı kullanmaya iznin olduğunu "Özel İstekler" kutucuğunda belirt. Bu arada

    https://www.facebook.com/groups/interrail.notlari/?bookmark_t=group

    YanıtlaSil
  6. Bu hostelworld rezervasyonlarında %10 depozito yu hostele gittiğimizde geri alabiliyoruz değil mi sorun çıkarmıyorlar

    YanıtlaSil
  7. Merhaba, depozitoyu oda parasindan dusuyorlar, eger kalmak istemezseniz geri almak gibi bir durum yok depozito mantiginda.

    YanıtlaSil
  8. Adsız01:24

    Benzer şekilde hazırladım tatil programımı hostel rezervasyonları vs., vizem falan da hazır.
    Ama büyük ihtimalle couchsurfing yapacağım, geçen yıldan tecrübeyle haliyle birçok rezervasyonu iptal edeceğim.
    Şuan tek endişem ülkeden ülkeye geçişlerde pasaport kontrolü sırasında kalacak yerimin sorulması.
    Daha önce Avrupa'da birçok kez bu şekilde ülkelerarası geçiş yapsam da ya kontrole denk gelmedim ya da pek üzerinde durulmadan kabaca bakıp geçildi; problem yaşamadım yani.
    Ama aksilik bu ya diye aklımdan sürekli bu geçmiyor değil. Özelllikle Macaristan- Slovakya-Polonya sınırlarından geçmiş kimse mevcut mu ya da bilgisi olan?

    YanıtlaSil
  9. Merhaba,

    schengen ülkelerine girildikten sonra geçişlerde genelde pasaporta bakıp devam edilmesine izin veriliyor. Ben nerede kalacağını soran bir memur görmedim, ama öyle bir şey derse de henüz ayarlamadım, gidince bulucam derseniz de büyük problem çıkacağını sanmıyorum. Ben slovakya sınırından 2 defa geçtim gayet cool'lardı :):) Kolay gelsin

    YanıtlaSil
  10. Hocam merhaba, ya ben formaliteden dediğin gibi hotel rezervasyonu yapıyordum ama yanlışlıkla yaptığım rezervasyonlardan biri ücretli ve iptali halinde paranın yüzde yüzünün alınacağını söylüyor. Uğramış olduğum zarar 100 euro çok ama çok mağdurum bu parayı kurtarabilme imkanım varmıdır nolur yardımcı olun !!

    YanıtlaSil
  11. Ayrıca booking den rezervasyonu yaptım ve booking de genel koşullar kısmında başkasının kredi kartı kullanılmışsa özel istekler bölümünde bu belirtilmelidir diyor ben de babamın kredi kartını kullandım ancak bunu belirtmedim

    YanıtlaSil
  12. Varmıdır bi çıkar yolum lütfen ya

    YanıtlaSil
  13. Özgür Merhaba,

    Otelle iletişime geçip rica etmek dışında ne yazıkki bir yolu yok bildiğim kadarıyla. Çünkü özellikle belirtiyorlar ücretsiz iptal olduğu zaman, diğerleri ne yazıkki o opsiyonu vermiyor. Başkasının kredi kartı olayı ise sıkıntı olmaz, eğer rezervasyonu kendi adına yaptıysan sıkıntı olmaz paranın kimden çıktığı. Ben arkadaşlarımla gittiğimde 1 arkadaş yapıyordu hepimizin rezervasyonunu sıkıntı olmaz.

    Sorulara hemen cevap veremıyorum buradan goremediğim için, facebook kullanıyorsan fb sayfasına bekliyorum.

    YanıtlaSil
  14. Merhaba hocam
    Ben uc hafta once fransaya basvuru yaptim red edildi. Bu basvuru surecinde cok defa ucak rezervasyonu ertelendi ve iki bilet yandi. Simdi italyaya basvuracagim ve fake otel ve ucak rezervasyonuna ihtiyacim var. Fransa red damgasina sahip oldugum icin dikkatli olmam lazim. Fransadan illallah ettim ikinci redden sonra pes edebilirim. Detayli konusursak ve mail birakirsan cok sevinirim. Konuyla ilgili onerisi ve bilgisi olan arkadaslarda iletisime gecerse buyuk iyilik ederler.
    Laflafok@gmail.com
    Tesekkurler

    YanıtlaSil
  15. rez çıktılarımda adımın soyadımın yazması gerektiği söylendi ancak çıktı alabileceğim seçenekte bunu bulamıyorum ne yapmalıyım?

    YanıtlaSil